неділя, 22 листопада 2015 р.

ІКТ у практиці виховної роботи.


 Використання  інноваційних технологій у роботі сучасного учителя є важливою складовою успіху навчального і виховного процесів. Для вчителя історії візуалізація навчального матеріалу дає можливість краще уявити почутий чи прочитаний матеріал, перенестись в певну епоху, відчути справжність того, про що йде мова на уроці. Тому використання відеороликів чи комп"ютерних презентацій стало частою практикою в моїй роботі.



Вагомою стороною роботи учителя є виховна робота. Кожен з педагогів розуміє, що ІКТ у виховній роботі не полягає у "комп"ютерному вихованні", воно повинно бути ефективним, тобто мати певне психологічне навантаження. І саме для цього використовуються сучасні методи виховання:
- метод проектів - як спосіб організації самостійної роботи учнів;
- комп"ютерні презентації - як спосіб узагальнення знань у певному питанні;
- відеоролики - як спосіб отримання нових знань.
Як класний керівник  намагаюся виховувати людей гідних, чуйних до чужих проблем,всебічно розвинених. Тому досить часто на виховних годинах використовую таку форму роботи як відеоподорожі. Під час подорожей знайомимось з Україною, чи найкрасивішими місцями на планеті.
 Одна із таких годин спілкування "Подорож Україною".
Після попереднього перегляду відеоролика "Подорож Україною за 15 хвилин" учні, за власним уподобанням,  вибирають одне з міст України і готують заочну екскурсію улюбленим містом. Форми представлених учнівських робіт можуть бути різні: презентації, колажі, усні екскурсії - це залежить від можливостей і фантазії самих учнів. Результативність такої роботи надзвичайно висока. Учні вчаться знаходити і вибирати потрібний матеріал, виступати перед аудиторією, співпрацювати в групі (якщо роботу виконували колективно).
В залежності від тематики та змісту відеороликів можна проводити обговорення, диспути, суди. це дає можливість розвивати творчість і критичне мислення учнів, сприяє їх повноцінному розвитку.
Використання можливостей ІКТ під час виховної роботи з учнями дозволяє підвищити ефективність проведених заходів, поліпшити моніторинг вихованості учнів, звільнити більше часу для надання допомоги учням. Ком"ютер надає вчителеві можливість зробити бесіди, конференції, чи інші заходи, захоплюючими та сучасними. за допомогою комп"ютера виховна робота стає ефективнішою, а величезний потік інформації - досяжним.

Немає коментарів:

Дописати коментар